Pressinformation och nyheter

Kampanj mot brytavgifter uppmärksammas av Energimarknadsinspektionen

February 02, 2015 09:30

I fjol överlämnade Baraspara en namninsamling mot dyra brytavgifter till dåvarande energiminister Anna-Karin Hatt och Energimarknadsinspektionen. Nyligen träffade Baraspara Energimarknadsinspektionen för att diskutera problematiken kring brytavgifter.

Det var i april förra året som namninsamlingen med 1185 signaturer överlämnades till dåvarande energiminister Anna-Karin Katt och Energimarknadsinspektionen. Initiativet togs efter en dialog som Baraspara fört med sina medlemmar där missnöjet med brytavgifter visade sig vara stort.

- I de allra flesta ärenden handlar det om att konsumenten blivit kontaktad sitt tidigare elbolag och uppmanats att förlänga sitt avtal, trots att det redan är uppsagt. Konsumenten har på sådant sätt hamnat på två avtal och fått en brytavgift, säger Fredrik Carlqvist, VD på Baraspara.

Brytavgiftens storlek varierar mellan olika bolag, men överskrider många gånger rimlig kostnadstäckning. I en del fall har konsumenter fått så höga brytavgifter som 15 och 35 000 kr. För konsumenter innebär detta sämre villkor då de inte vågar byta elavtal, även om de hittar ett billigare sådant.

- Vi har delat med oss av våra synpunkter till Energimarknadsinspektionen och är glada över att ha fått framföra den problematik som vi har kunnat identifiera på elmarknaden, säger Fredrik Carlqvist.

För att eliminera risken för en ofrivillig brytavgift är Barasparas förhoppning inför framtiden en lagstiftning som inte tillåter konsumenter att stå på mer än ett avtal i taget.

För mer information kontakta:

Sara Rehioui, kommunikatör Baraspara Sverige

E-post: sara.rehioui@baraspara.se

Telefon: 076 234 15 03