Pressinformation och nyheter

Baraspara överlämnar namninsamling mot dyra brytavgifter till Energiministern

April 07, 2014 16:28

Barasparas namninsamling mot brytavgifter är nu avslutad. De 1185 signaturerna kommer att överlämnas till Energiminister Anna-Karin Hatt och Energimarknadsinspektionen under dagen.

Tidigare i år startade Baraspara en namninsamling mot dyra brytavgifter. Initiativet togs efter en dialog som Baraspara fört med sina medlemmar där missnöjet med brytavgifter visat sig vara stort. Syftet med namninsamlingen har varit att stärka konsumentskyddet på elmarknaden och främja rättvis konkurrens.

- Det är viktigt att regelverket stramas upp likt i telefonbranschen, så att konsumenten inte riskerar att behöva betala en brytavgift i straff för att man önskar byta till ett billigare elavtal. Nuvarande regelverk bidrar till att folk sitter kvar på för dyra avtal, säger Fredrik Carlqvist, VD på Baraspara.

De ärenden som Baraspara stött på har ofta handlat om att en konsument blivit kontaktad av sitt tidigare elhandelsbolag och förmåtts förlänga sitt avtal, trots att konsumenten sagt upp sig efter det gamla avtalet löpt ut. Detta har resulterat i att konsumenten hamnat på dubbla elavtal och tvingats betala tusentals kronor om denne inte gått tillbaka till sitt tidigare elhandelsbolag, många gånger med sämre priser. 

Med överlämningen av namninsamlingen önskar Baraspara uppmärksamma Energiministern och Energimarknadsinspektionen om den problematik som råder på elmarknaden. Förhoppningen är ett framtidssäkrat regelverk för elhandlare och förmedlare att förhålla sig vid avtalsbyten åt konsumentens vägnar. 

För att läsa det öppna brevet till Energiminister Anna-Karin Hatt och Energimarknadsinspektionen, klicka här

För mer information kontakta:

Sara Rehioui, kommunikatör Baraspara

E-post: sara.rehioui@baraspara.se