Tänk på din privatekonomi som ett företag – eftersträva vinst

November 09, 2016 16:19

En av de viktigaste hörnpelarna i alla företag är budgeten. Med den kan man i förväg planera ett visst utfall, och sedan stämma av det med det verkliga resultatet. Det gör att man kan fatta relevanta beslut om man ska anställa personal, dra ner på vissa kostnader eller göra andra förändringar.

Så här borde du tänka med din privatekonomi också.

Det finns många roliga ”budgethistorier” om kända företagare som på ett kul sätt illustrerar varför de blivit framgångsrika. Här kommer en: Enligt legenden ska denne företagare ha förbjudit sina chefer att använda dyra reservoarpennor. De fick nöja sig med vanliga blyertspennor, samma små trästickor kunderna fick låna i varuhuset för att skriva sina inköpslistor. Man kan skratta åt det här, men det finns en viktig poäng. Överlevnaden för alla typer av verksamheter handlar om de många små besluten som alla sammantaget arbetar mot det slutgiltiga ekonomiska målet: vinsten.

Hur ska du då göra som privatperson?

Man behöver kanske inte åka och köpa på sig blyertspennor för att dela ut till nära och kära. Men det man bör göra, och som alla framgångsrika företag gör, är att ställa upp alla intäkter bredvid alla utgifter och konstatera om allt går ihop, om man får någon vinst i slutet av året eller inte.

Om man vill ha lite guldkant på tillvaron, där det finns utrymme för semesterresor, bil och aktieinvesteringar, finns det ingen annan genväg än att skapa en budget, att börja tänka på sin privatekonomi som ett litet företag.

Det är inte de stora feta kontrakten som skapar vinsterna, det är omsorgen över alla små detaljer, som vilka pennor cheferna använder, som tillsammans skapar en fungerande helhet. The devil is in the detail, som engelsmännen säger.

Det finns fler roliga ”budgethistorier” från kända företagare. Här kommer en till: Robert Kiyosaki är en berömd författare i självhjälps-genren vars hela bokserie ”Rich dad – poor dad” (såld i 26 miljoner exemplar) vunnit stort inflytande hos alla som med egen kraft vill förbättra sin privatekonomi. Vid ett tillfälle i början av sin karriär gick han stolt upp till sin mentor Rich dad, han hade nämligen en möjlighet att göra sin första investering och köpa en bungalow som han sedan tänkte hyra ut till turister.

Men hans mentor var inte imponerad. Hela kalkylen visade på en liten, förvisso nästan obetydlig, förlust varje månad. Han frågade Robert: ”Hur många bungalows kan du äga med den här budgeten?” Robert blev ställd. Han tänkte att den potentiella värdeökningen enkelt skulle kompensera för den obetydliga förlusten. Robert vred och vände på denna fråga, och erkände att om han skulle ha många lägenheter med denna budget var det bäst att begränsa sig till ett fåtal.

Rich dad sade: ”Okej, om du istället nu går tillbaka till säljaren och omförhandlar affären så att du får en liten vinst, hur många Bungalows kan du då äga?” Robert visste inte, men Rich dad svarade: ”Hur många som helst.”

En liten förändring, några få kronor sparade här, en blygsam omförhandling av ett avtal där, innebär hela skillnaden mellan vinst och förlust, stort internationellt företag eller tynande småhandlare, världsberömd föreläsare eller konkursdrabbad bungalowägare.

Eller i ditt fall, skillnaden mellan om du måste jobba extra under semestermånaden för att du spenderade lite över budget varje månad, eller ligga två veckor på en strand i Spanska Morro del Jable.

Gör som alla framgångsrika företag. Tänk vinst. Och tänk att den kommer i omsorgen över alla små detaljer i en väl genomarbetad budget.

Med Smartbudget får du översikt över din privatekonomi, ett grepp om var alla pengar tar vägen och en möjlighet att skapa budgetar för att uppnå dina mål.