Frigör pengar utan att betala priset

June 09, 2016 16:12

När det gäller att få kontroll på sin privatekonomi är det inte alltid lätt att veta var man ska börja. Och så är det nog för de flesta. Ofta tänker man att en budget handlar om att bli strängare mot sig själv, men så behöver det inte alls vara. Snarare handlar det om att bli medveten om vart pengarna hamnar och hur mycket som hamnar där och göra små men viktiga justeringar. Är summan du lägger på el, försäkringar eller kläder varje månad en rimlig kostnad? Finns det kanske billigare men lika bra alternativ? Om man hittar många sådana alternativ till de utgifter man har idag, utan att dra ner på livskvalitén, kan den totala summan från alla dessa små besparingar innebära att du har råd att unna dig något, kanske en utlandssemester varje år? Det här är själva idén med Smartbudget, att synliggöra din privatekonomi och med hjälp av det nya perspektivet trimma din ekonomi till att arbeta för dig (istället för mot dig som de flesta nog känner att den gör allt för ofta). I Smartbudget kan du utan att behöva ställa upp poster i ett excelprogram få snabb kontroll och översikt. Sumers utvecklare Joacim Nitz och Andreas Öberg har tillsammans byggt verktyget. Joacim använder själv Smartbudget dagligen.

Vad ser du som den största förändringen när man som nybörjare börjar använda Smartbudget?

”Att förändra sitt ekonomiska beteende är alltid svårt, med eller utan ekonomiverktyg. Men jag skulle säga att den största förändringen hos nya användare av Smartbudget är att man får mer insikt, speciellt när man gjort den första bankimporten. Det är häftigt. Pang, där har man hela sin ekonomi framför sig. Sedan blir det riktigt roligt om man förändrar något i sitt liv med hjälp av verktyget. Jag tror den vanligaste ”aha” upplevelsen användaren får är hur mycket pengar som spenderas på mat, bensin och nöjen.”

Vad tycker du man ska fokusera på först? Är det något som är speciellt viktigt att tänka på?

”Att få koll på hela sin privatekonomi är ofta mer komplext än man tror. Det är vanligt att man har flera konton, betalkort, lån och oförutsedda utgifter. Mitt tips är att börja med en utgiftsbudget. Så här mycket vill jag att lägga på kläder, så här mycket på mat och så vidare. När det är klart kan man göra en bankimport från sitt lönekonto för att se hur väl verkligheten stämmer överens med den budget man har gjort. Det brukar ge en bra bild. Vill man gå djupare kan man därefter lägga till lån, sparmål och övriga kreditkort.”

Är det svårt att använda Smartbudget och tar det lång tid att komma igång?

”Nej, det tar bara någon minut att registrera sig, sedan är man igång. Funktioner som bankimporten är också enkla och snabba. Den genomsnittliga användaren gör en eller två importer per månad för att få koll på sin ekonomi, och det går på ett ögonblick. Vill man fördjupa sig kan man behöva lägga mer tid, men oavsett hur aktiv man är blir det roligare och enklare med Smartbudget.”

Läs mer om Smartbudget