​El-drakarna saboterar en fri elmarknad

December 20, 2016 11:10

I en artikel i Lantbrukets affärstidning den 13 december 2016 vidgas problemet med de stora el-drakarnas orimliga monopolställning. (Sumer har skrivit om det här tidigare, läs mer här) Undersökningen visar att de största elbolagen, som har både elbolag och elnätsbolag, tar överpriser på sitt elnät (där de har monopol) för att sedan föra över vinsterna i form av koncernbidrag till det egna konkurrensutsatta elbolaget. Det handlar om det klassiska: ta igen på gungorna vad man förlorar på karusellen. De vill helt enkelt slå ut andra elbolag som inte har ett monopol att luta sig mot.

Det här är inte bra för dig som elkonsument.

Det saboterar nämligen idén om en fri elmarknad. Om vissa bolag kan slå ut andra aktörer genom att dumpa priserna för att sedan ta igen förlusten gentemot samma kunder, kommer det ovillkorligen att leda till en slags monopolsituation även på den fria konkurrensutsatta marknaden. För kolla här: om du som elkund upplever att elnätsavgiften är för hög (vilket den är!), har du ingen annan möjlighet än att ta erbjudandet från samma leverantör på elhandeln om du vill sänka din totala elkostnad, eftersom de där kan dumpa priserna i orimligt och orättvist fördelaktiga kampanjer. Det slutar med att de största elleverantörerna äger dig som kund på både elhandelsavtalet och nätavtalet.

De friheter de största elbolagen tar genom att på det här sättet låsa in konsumenter är fullkomligt orimligt. Det finns en ellag. Den säger att det måste råda vattentäta skott mellan de konkurrensutsatta elbolagen och elnätsbolagen. Koncernbidragen som drakarna utnyttjar är inte bara ett droppande hål i det vattentäta skottet, det är ett forsande läckage. Totalt 25 miljarder kronor har bara de senaste fem åren förts över från elnätsbolag till elbolag i de tre största drakarnas koncerner. Enligt Tobias Alkefjärd på Energimarknadsinspektionen jobbas det aktivt med att stoppa läckaget. Men vi får se hur det går. Statliga Vattenfall ägs av våra egna folkvalda politiker. Samma politiker som ska klubba igenom lagförslaget. Bäddat för intressekonflikt med andra ord.

Så vem står på konsumentens sida i allt det här?

Sumer kan stolt säga att vi gör det! Våra sumers vill ha tydliga, rimliga priser och en rättvis marknad som är skapad för konsumentens bästa. Det är inte underligt att vi nu är över 300 000 medlemmar, när människors rätt till en fungerande elmarknad dribblas bort av monopolstrukturer och obeslutsam politik. Sumer har under flera år samlat konsumenter för att gå i strid mot drakarnas påhitt. Nu börjar uppenbarligen tre av de största skruva oroligt på sig, eftersom alla knep för att mala ner uppstickarna verkar vara tillåtna.

Sumer är konsumentmakt.